Klä dig rätt på bröllopet

Ett bröllop är en stor händelse och nu pratar vi inte enbart om det lyckliga brudparet utan även om de som är bjudna. Att förbereda sig inför en bröllopsfest är annorlunda än inför andra typer av fester, galor och evenemang och det kräver lite mer planering. Grundläggande är att visa stor respekt för de som gifter sig. Trots allt är det ju en av de viktigaste dagarna i deras liv. Därför gäller det som steg ett att läsa inbjudan noga och däribland klädkoden, samt att om möjligt undvika exempelvis kläder eller beteende som du vet att någon ur brudparet inte tycker om.

Respektera klädkoden

Många sätter kavaj som klädkod för sina bröllop, särskilt sommartid, eller möjligen mörk kostym. Ibland kan det även vara friare klädsel, men då bör du som gäst ändå komma dit vårdad och någorlunda uppklädd. Kavaj ger ganska stor frihet gällande val av färg och längd på klänningen, däremot ska du inte ”överklä dig” med en alltför lång klänning eller glamorös outfit. Detsamma gäller även vid mörk kostym. Ett bröllop kan vara ett av de tillfällen där det känns bra att investera i något nytt om du upplever att du inte har kläder som passar. Det finns en del att välja på även online numera, gällande både plagg och accessoarer.

Variation och accessoarer

Den gamla regeln om att som kvinna undvika vitt och svart på ett bröllop håller än idag. Vitt är ofta brudens privilegium att bära, även om det luckras upp efterhand och folk väljer också andra färger för sin klänning. Med handen på hjärtat kan vi nog alla hålla med om att en svart utstyrsel blir för dystert. Tänk dock på att du inte nödvändigtvis behöver ha klänning, även en snygg jumpsuit eller byxdress kan vara stilsäkra alternativ. Komplettera med skor som du kan gå omkring och dansa i, hellre bekväma än med de högsta klackarna, samt en passande och lagom stor handväska som rymmer bland annat läppstift och näsdukar.