Problem när ni köpt er första gemensamma bostad

Så härligt att ni både funnit varandra och ert gemensamma boende! Den första gemensamma bostaden är början på ett härligt liv tillsammans. För att ni inte ska få problem framöver, så är det dock viktigt att tänka på ett par saker.

Sambo, gifta eller annat?

Det kan kännas både knepigt att behöva tänka på det precis ni precis ska starta ett liv tillsammans. Redan att köpa en bostadsrätt innebär mycket att ha koll på, men statistiken är tydlig. Många par som köper en gemensam bostad behöver senare sälja den och skaffa separata boenden.

Oavsett om det händer er eller inte, är det bra att redan nu prata igenom hur ni vill göra i en sådan situation. Spelar det roll om ni är sambor eller gifta när ni köper bostad tillsammans? Kan ni redan nu förbereda er för att en framtida försäljning av bostaden ska bli så bra som möjligt? Hur vill ni dela upp pengarna vid en eventuell försäljning?

Be om råd i förväg och slipp problem senare

Det behöver inte kosta pengar att förbereda sig på bästa sätt för detta. Ni kan få gratis rådgivning, till exempel genom att ta hjälp av bostadsjurist. Läs på om att köpa bostad ihop som sambos, rättsläget för gifta och olika situationer som kan uppstå.