Bröllop och traditionell klädsel

Bröllopet är på många sätt och vis en av de mest traditionsenliga tillställningarna vi har idag. Och medan många väljer att göra vissa saker lite annorlunda finns det även de som väljer att hålla sig till traditionerna på nästan alla tänkbara sätt. En av de viktigaste punkterna för många när det gäller bröllop är just kläderna och här tar vi en titt på vad etikettreglerna traditionellt säger om just bröllopskläderna.

Många kanske inte vet att man delar upp bröllop i två olika kategorier: de som sker före kl. 15.00 och de som sker efter kl. 15.00. Och klädetiketten kan faktiskt påverkas av detta.

Förmiddagsbröllop

Vid ett förmiddagsbröllop har brudgummen två huvudsakliga alternativ. Det första alternativet är en grå jackett, grårandiga byxor och en grå väst. Det andra är en mörk kostym. Då är det mörkblå eller mörkgrå som gäller, inte svart. Är brudgummen dock officerare är också paraduniformen ett alternativ.

Bruden kan i sin tur välja antingen en kort eller lång klänning tillsammans med brudgummens jackett. En hatt är faktiskt också traditionsenligt tillsammans med en kort klänning. Om brudgummen har mörk kostym är det en kort klänning eller dräkt som etiketten rekommenderar. Igen gärna tillsammans med en hatt.

Bland gästerna är det kort klänning eller dräkt som gäller för kvinnor, dock ej urringat, och män bär antingen jackett eller mörk kostym. De behöver inte matcha brudparet.

Eftermiddagsbröllop

Sker bröllopet efter 15.00 är det högtidsdräkt (dvs frack, uniform eller folkdräkt i festversion) som gäller för brudgummen. Tänk speciellt på att vid frack ska flugan alltid vara enfärgad och vit, även om många andra varianter kan verka lockande.

För bruden säger etikettreglerna att en lång, vit klänning är det rätta valet. Den ska dock inte vara baraxlad. Korta eller långa ärmar fungerar både, men till kortärmad bär man långa vita handskar, och korta handskar till en långärmad klänning. Bär dock brudgummen folkdräkt gör också bruden det.

Och gästerna bär slutligen lång, elegant aftonklänning om de är damer och högtidsdräkt om de är herrar. Igen finns det inte ett krav bland gästerna att matcha brudparet.