Köpa märkeskopior utomlands – vilka risker medför det?

Det är många som passar på att införskaffa kopierade märkesvaror under semestern, men få känner till regelverket kring denna märkeskultur. Läs denna artikel innan du åker utomlands och märkesshoppar för att undvika trubbel i paradiset!Allt fler svenska resenärer åker nu för tiden fast i tullen efter att ha försökt ta med sig piratkopierade märkeskläder och skor. Jämfört med början av 2000-talet har fallen tiodubblats och har de senaste åren legat på omkring 600-700 ingripanden om året.

Regler och undantag hos tullen

I Sverige får du som resenär föra in kopierade varor om du uppfyller några enskilda krav. Du får inte ha betalat mer än 4300 kr för varorna om du rest med charterflyg eller båt. Har du rest på annat sätt är maxbeloppet 3000 kr. Varorna får inte heller vara köpta i kommersiellt syfte, alltså för vidareförsäljning. Vad som anses vara köpt i kommersiellt syfte avgör tullens personal. Om dem gör den bedömningen kan varorna beslagtas även om värdet är under den tillåtna summan.Du bör även se upp om du mellanlandar i andra länder. I exempelvis Danmark råder nolltolerans mot piratkopierade varor – antal, ändamål och värde spelar ingen roll. Om tullen beslagtar varorna förstörs dem ofta och varumärkesinnehavaren kan kontaktas för att intyga att det är förfalskningar.

Alternativ till piratköp utomlands

Man behöver inte köpa piratkopierade varor utomlands bara för att man inte har råd med ”originalvarorna”. Det finns fullgoda alternativ i Sverige som är betydligt enklare, billigare och säkrare än att åka utomlands för att handla kopior – nämligen outletbutiker. Dessa hittar man nu för tiden även på nätet. Det finns många Outlet butiker som erbjuder sina kunder märkeskläder till betydligt lägre priser än originalpris.Med bara ett par klick får du hem riktiga märkeskläder som är säkrare och ofta billigare än de otrygga piratköpen du gör utomlands!